PVOO Facebook  PVOO Twitter  PVOO LinkedIn

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Van hoop naar verwachting

2003: waar verdienen we ons geld mee?
Na 10 jaar aan de ontwikkeling van Schiphol en 6 jaar aan die van de Nederlandse economie te hebben gewerkt, ben ik in 2002 voor mezelf begonnen. Als kleine zelfstandige met alleen mezelf en precies één medewerker op de payroll, was ik benieuwd waar de Oegstgeestenaar zijn inkomen mee verdient. Het viel me op dat het dorp elke ochtend schijnbaar leegstroomt naar Leiden, Den Haag en Amsterdam. Maar toch: ook toen kende het dorp al 1.000 actieve KvK- inschrijvingen. Kennelijk werd er dus ook ín het dorp volop ondernomen, maar waar zaten die bedrijven dan? Dus toen ik in contact kwam met wat later mijn mede-bestuurders van het PVOO werden, waren we snel enthousiast om die mensen eens bij elkaar te krijgen. Onze enquête uit de zomer van 2003 was een hit: binnen een week hadden we 100 inschrijvingen voor een bedrijvenvereniging. We konden niet meer terug: het PVOO was geboren.

2013: dat staat!
Ben nu 10 jaar lid en heb de club zien groeien. Eerst zoekend naar een koers, maar gaandeweg als een natuurlijk fenomeen in het dorp. Het leukste is misschien wel, dat starters bijna als vanzelf lid worden. PVOO? Daar wil je bij horen! We zijn ontwikkeld tot een stevige vereniging van bedrijven, met 250 leden die van elkaar leren en elkaar inspireren.

Platform, gemeente en MEOB
Maar niet alles lukt: de overheden hebben de belofte om het voormalige marine-terrein te heront-wikkelen tot locatie voor nieuwe vestigingen, nog niet kunnen waarmaken. Het terrein van 10 hectare is eigendom van het Rijk en hoewel Rijk, provincie, regio en gemeente Oegstgeest het over de koers wel eens zijn, is de gemeente de geclaimde regierol kwijt. Dat is minder vreemd dan het lijkt. De animo om zelf als ontwikkelaar van de locatie op te treden moest altijd strijden met behoed-zaam financieel manoeuvreren. En dat is terecht. Onze gemeente had helaas al een flinke scheur in de broek van Poelgeest en Nieuw-Rhijngeest. Doorpakken is er daardoor nooit van gekomen. Ik vind dat het hoog tijd is om het initiatief voor de nog altijd kansrijke ontwikkeling bij de markt te leggen. De gemeente houdt dan de rol van toezichthouder via het bestemmingsplan. Veel aanvankelijk geïnteresseerde ondernemers zijn uitgeweken naar elders of zijn belemmerd in hun groeiplannen. En dat mag de gemeente zich aantrekken, in een tijd van haperende economie. Het terrein staat sinds 1998 leeg en is nu een heel duur park. Overigens ben ik als adviseur actief voor de regio Holland Rijnland en vanuit die rol nog wel speler achter de schermen. Ik weet dat er ook in 2013 vraag naar is. Wordt vervolgd?

2023: dat staat nog steeds
Het aantal bedrijven groeit nog. Het zou mooi zijn, als PVOO ook spreekbuis kan worden voor de grotere bedrijven uit het dorp. Het beeld is dat er vooral zelfstandigen lid van de club zijn en dat is iets om aan te werken. Ik blijf lid en wens mijn vereniging en bestuur weer 10 mooie jaren toe. Proost!

Rob Sturm, consultant en interim-directeur in gebiedsontwikkeling Pantaleon Beheer bv
voorzitter PVOO 2003-2008
20 november 2013

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Nog geen lid van de PVOO? Klik hier om je in te schrijven.