PVOO Facebook  PVOO Twitter  PVOO LinkedIn

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Doelgericht naar de toekomst kijken

Wellicht gedwongen door trends die zich landelijk afspelen wil de gemeenteraad dit jaar een besluit nemen over de te volgen koers in de samenwerking met omliggende gemeenten. Een aantal scenario´s voor gemeentelijke samenwerking en/of samenvoeging moet dan de revue passeren. Maar wat is hierbij het doel? Moet de kwaliteit omhoog? Is het mogelijk om gemeentelijke diensten efficiënter te leveren? Of is het puur een reactie op de eis van vadertje Staat?

Oegstgeest is een prachtig woondorp (Nr 1 in Zuid-Holland!) met veel bedrijvigheid. Het heeft  parels van winkels, kennisintensieve en innovatieve ondernemingen en aan de rand van het dorp ook nog mogelijkheden voor nieuwe, toekomstgerichte bedrijven. Dat klinkt als een missie die al behaald is. Gelukkig is er in dit dorp altijd nog ruimte en ambitie voor verbetering. Laten we deze exercitie van de gemeenteraad dan ook in dit kader plaatsen.

Groene gras van de buren


Wat willen we als Oegstgeester gemeenschap zijn en wat willen we bereiken? Dat is de eerste vraag die gesteld zou moeten worden, voordat je naar allerlei scenario’s gaat kijken. Voor een vergelijking met andere gemeenten (het gras bij de buren lijkt altijd groener) zijn betrouwbare data nodig over de kosten, prestaties en de gemeentelijke structuur (lees grootte). Dit mogen geen sturende statistieken zijn. De kans dat hier een diffuus beeld uit komt, als alle data eenmaal boven tafel zijn, is zeer groot. Een afgewogen beslissing nemen voor de toekomst van Oegstgeest is dan alles behalve eenvoudig.

Ondernemersperspectief
En wat is ‘goed’ voor de ondernemers? Vaak zijn die ondernemers ook inwoner van Oegstgeest en wie is dan aan het woord? Alle ondernemingen doen zaken buiten de dorpsgrenzen. Je zou denken dat het voor de ondernemer bijzaak is of Oegstgeest zelfstandig is, wordt samengevoegd met Katwijk of Leiden, of dat er wat voor samenwerkingsverband dan ook is. Echt korte lijnen binnen een gemeente zijn een voordeel. Een efficiënte en professionele organisatie ook. En dat liefst tegen lage tarieven, belastingen en heffingen. Het ideaalbeeld is eenvoudig geschetst. Om tot een zinvolle vergelijking te komen zal men een goede inventarisatie van de verschillen moeten uitvoeren, die als basis dient voor de discussie over scenario’s.

Missie, doelstellingen en dan de scenario’s... Er zal nog heel wat afvergaderd moeten worden voordat een antwoord daar is. Heerlijk die dorpse kneuterigheid. Ik ruik de koffie al!

Mark Cremers, bestuurslid belangenbehartiging
14 mei 2013

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Nog geen lid van de PVOO? Klik hier om je in te schrijven.